8 måder at handle lokalt og støtte små virksomheder i julen

Forventet læsetid: 4 minutter

Det er tiden, hvor man tilbringer tid sammen med familie og venner – og viser dem din kærlighed og taknemmelighed med betænksomme julegaver. Når du køber julegaver i år, skal du gøre det til din prioritet at handle hos små virksomheder. Det gavner alle, når man handler hos små, lokale virksomheder – det opbygger lokalsamfundet og loyaliteten belønnes, og det vil helt sikkert inspirere til et smil … læs her hvorfor.

Når du handler hos små virksomheder eller køber ind lokalt, bliver pengene i dit lokalsamfund. Det betyder, at flere penge bliver i lokalsamfundet til at finansiere forbedringer og anspore til vækst. Og når et lokalsamfund har et blomstrende område med små virksomheder, kan det resultere i fordele for hele samfundet såsom flere kunder, højere ejendomsværdier og større offentligt engagement i området (som alt sammen er tegn på et samfund, der trives).

Uanset om du vil forkæle dig selv med en julegave, eller du har en lang liste med familie og venner, du vil købe til, skal du prioritere at handle i små virksomheder denne jul. Her er 8 nemme måder, du kan handle med omtanke, støtte lokalsamfundet og sætte små virksomheder først denne jul.

  1. Prioriter lokale indkøb.
  2. Køb et gavekort.
  3. Køb udelukkende lokalt i 24 timer.
  4. Del dine oplevelser på sociale medier.
  5. Abonner på deres nyhedsbrev.
  6. Skriv en anmeldelse.
  7. Giv gode drikkepenge.
  8. Tilbyd at hjælpe.

1. Prioriter lokale indkøb.

Vi gætter på, at du har en lang liste med gaver, du gerne vil købe til familie og venner. I stedet for at gå til de store indkøbscentre eller landsdækkende supermarkedskæder, bør du handle hos de små virksomheder først. Chancen for at en lokal forretning eller producent kan levere ting på indkøbslisten er god. Og når du handler lokalt, behøver du heller ikke at bekymre dig om lange leveringstider. Udover gaverne bør du købe alle de ting, du skal bruge i julen, lokalt – det kan være madvarer fra torvet eller gårdbutikker.

2. Køb et gavekort.

Mangler du en gave til personen, der har alt? Forær dem et gavekort til din foretrukne mindre virksomhed. Uanset om det er din yndlingsrestaurant i byen eller en ny lille butik, så introducerer du dem for en god mindre virksomhed *og* giver dem en gave, de vil blive glade for. Og vi har på fornemmelsen, at ejerne af små virksomheder vil blive glade for nye kunder, der kommer og bruger deres gavekort, når juletravlheden er ovre.

3. Køb udelukkende lokalt i 24 timer.

Vælg en dag op til jul, som du dedikerer til at handle hos små virksomheder. Begynd dagen med en kop kaffe hos den lokale café, forkæl dig selv med en behandling hos en nærliggende skønhedsklinik, foretag nogle juleindkøb i området butikker, og afslut dagen på din yndlingsrestaurant eller bestil takeaway.

Vista-tip

Foretrækker du at handle online? Digitale platforme som Instagram, TikTok og Etsy er gode steder at finde nystartede virksomheder i dit område eller speciallavede gaver online.

4. Del dine oplevelser på sociale medier.

Hvis du har købt noget til dig selv, kan du vise dine indkøb frem med et opslag på Instagram eller Facebook – husk at tagge butikken og bruge hashtagget #køblokalt for at opfordre dine forbindelser til også at handle lokalt. Hvis du har købt ind til familie og venner, kan du tage et billede af den indpakkede gave eller et selfie foran butikkens vinduesudstilling. Eller tag et billede af produktet nu, men del det først, når du har givet gaven … der er ingen grund til at ødelægge overraskelsen. Glem ikke at følge virksomheden på sociale medier, og ”synes godt om”, kommenter eller del deres opslag, så de bliver bemærket.

5. Abonner på deres nyhedsbrev.

Et aktivt, engageret nyhedsbrev er et værdifuldt værktøj for enhver mindre virksomhed. Uanset om det er via e-mail eller brevpost, så lader en opdateret kontaktliste virksomhedsejerne holde forbindelsen til kunderne, opbygge et forhold og tilpasse sig bestemte målgrupper. Hvis du besøger en forretning uden at købe noget, kan du vise din støtte helt gratis ved at give dem din e-mailadresse. Og hvem ved? Måske vil lanceringen af et nyt produkt eller et særligt arrangement gøre dig til en betalende kunde senere.

6. Skriv en anmeldelse.

Det kan være svært for ejere af små virksomheder at bede om anmeldelser … men de har brug for (og ønsker) dem. Som kunde kan det at skrive en rosende anmeldelse være en af de bedste – og nemmeste – ting, du kan gøre for at støtte en mindre virksomhed. Selvom det er et stykke tid siden, at du brugte den lokale blomsterhandler eller fik sat håret, så kan du vise din foretrukne forretning lidt kærlighed til jul med en frisk anmeldelse.

Vista-tip

Har du haft en dårlig oplevelse hos en mindre virksomhed? I stedet for at lave en negativ anmeldelse på Trustpilot eller deres Facebook-side, bør du tage direkte kontakt til virksomheden for at løse problemet. Det er ikke nødvendigt at nedgøre en mindre virksomhed på grund af en enkeltstående fejl eller misforståelse.

7. Giv gode drikkepenge.

Julesæsonen er den største indkøbsbegivenhed på året – alle har travlt, og mange virksomheder er underbemandet. Dette er også tiden til at være gavmild, især når det drejer sig om at give drikkepenge. Uanset om du køber og får dine julegaver pakket ind i sidste øjeblik, køber kaffe julemorgen eller en manicure nytårsaften, så vær generøs med drikkepengene for at vise din taknemmelighed overfor de mennesker, der hjælper med at gøre din jul mindeværdig.

8. Tilbyd at hjælpe.

Det behøver ikke at koste dig noget at støtte lokale virksomheder – tilbyd i stedet din tid og dine evner. Er du specialiseret i planlægning af arrangementer? Tilbyd at hjælpe en lokal virksomhed med at planlægge og reklamere for et julearrangement. Er du kunstner eller grafisk designer? Måske kunne du bruge en afvaskelig maling til at pynte vinduerne hos din yndlingscafé. Er du mere finansielt anlagt? Overvej at tilbyde en virksomhedsejer et planlægningsmøde for det nye år – måske kan du til gengæld få eller købe deres varer med rabat.