Sådan tager du det perfekte billede til dine julekort

Forventet læsetid: 4 minutter

Du behøver ikke at være professionel fotograf for at tage et godt billede, uanset om det er til din Instagram, din hjemmeside for din virksomhed eller et julekort. Hvis du vil lave en meningsfyldt gave, så overvej at bruge personlige billeder til at lave specialdesignede kalendere og fotobøger.

Du behøver ikke engang at have et avanceret kamera for at tage et billede i høj kvalitet – du kan bruge din smartphone. Uanset hvilken type udstyr du arbejder med, kan du med disse pro-tips lære at tage det perfekte billede.

 • Find det perfekte tidspunkt til at tage billeder.
 • Tænk på kompositionen.
 • Vær ikke bekymret over, om alle smiler bredt.
 • Tag et professionelt billede.
 • Sjove idéer til julebilleder.

Find det perfekte tidspunkt til at tage billeder.

Tag helst billeder udenfor – naturligt lys er nemmere at arbejde med end kunstig belysning. Prøv at tage dine billeder i en af naturens “gyldne timer”, enten en time efter solopgang eller en time før solnedgang. Du vil opdage, at når du tager billeder på disse tidspunkter, er skyggerne længere og ikke så hårde pga. lysets lavere vinkel. Solopgang og solnedgang er populære tidspunkter for fotografer pga. det lave lys, som skaber varmere farvetoner. Det bløde lys er mere flatterende, og folk er mindre tilbøjelige til at knibe øjnene sammen. Hvis du *kun* har mulighed for at tage billeder, når der er fuld sol, så find et skyggefuldt sted.

Det er selvfølgelig ikke altid muligt a tage billeder udendørs. Hvis du tager billeder indendørs, så undgå at gøre det foran et vindue, eller sørg for at lyskilden ikke er bag ved den person, du tager billeder af. Hvis din smartphone eller dit kamera har en blitz, så brug den – vend den op mod loftet eller væggene for at få et blødere lys. Hvis du ikke har en blitz, så udnyt det naturlige lys ved at tage billeder ved et vindue.

Et andet trick til brug af indendørs belysning er at sikre, at lyskilden er ved siden af den person, du fotograferer – dette kan give dit billede et dramatisk strejf.

Tænk på kompositionen.

Komposition er placeringen af emner i et billede – det er en god idé at visualisere det endelige design, før du begynder at fotografere. Tænk over, hvordan du skal bruge billedet, og hvordan du vil have, at dem, du fotograferer udfylder rammen. Hvis du fotograferer et billede til et julekort, så vælg først et kortdesign, som du kan lide, så du kan komponere dine billeder efter det og fotografere med dit endelige design i tankerne.

Husk altid tredjedelsreglen – opdelt dit billede i 3 dele, og placér dem, du fotograferer på en af skillelinjerne. Eksempel: Hvis det valgte kort har tekst til højre, kan du placere dit emne til venstre for rammen for at sikre, at der er plads til at skrive tekst senere.

Tip fra Vistaprint

Hvis du planlægger at bruge tekst på dit billede, så sørg for at baggrunden enten er mørk eller lys, med meget lidt kontrast. Dette vil fremhæve teksten mod dit billede.

Vær ikke bekymret over om de smiler eller ej.

Det kan være svært at smile naturligt på kommando, især hvis den person, du fotograferer, er genert. Fortæl en vittighed eller vælg et velkendt område til at fotografere i – det vil hjælpe med at få dem til at slappe af og minimere akavet poseren.

Og undervurdér heller ikke de ægte øjeblikke, da de kan virke mere naturlige – især hvis det er svært for dig at få et godt billede af små børn. Fotografen Remy Van Donk foreslår at tage billeder af ægte, naturlige øjeblikke i stedet for at opstille hvert billede. “Tag masser af billeder, når der er sjove øjeblikke, og vælg det bedste billede senere. Det er de billeder, du vil holde af at se senere, når dine børn er voksne, og ikke de typiske familieportrætter.”

Alvorlige billeder, hvor subjektet kigger ind i kameraet kan være virkningsfulde og egnede som professionelle portrætter – perfekt til din LinkedIn- eller “Om”-side.

Tag et professionelt billede.

Du behøver ikke et dyrt SLR-kamera for at tage gode billeder til julekort. Hvis du bruger en smartphone, kan du bruge eksperttips til at sikre, at du tager det bedst mulige billede. Remy tilføjer, at de fleste iPhone-kameraer er effektive og håndterer dårlige lysforhold rigtig godt. “Lær, hvordan du bruger det – det er bedre end at have SLR-digitalkamera (med mindre du investerer i et objektiv til 12,000 kr.).”

Følg disse trin, før du begynder at fotografere:

 • Gør objektivet rent, før du begynder at fotografere. (se producentens vejledning for rengøringstips til din enhed!) Dette vil hjælpe med at sikre et knivskarpt billede.
 • Hvis du skal vælge mellem et billede i sort/hvidt eller farve, så tag altid først billedet i farver. Du kan altid bruge et filter senere.
 • Kom tæt på den, du fotograferer. Jo mere, du zoomer ind på afstand, jo ringere kvalitet. Så kom tæt på og tag dit bilede… men giv lidt plads, hvis du skal beskære senere.

Sjove idéer til julebilleder.

Nu hvor du ved, hvordan du tager det perfekte billede, er det tid til at gøre det. Prøv nogle af disse sjove idéer til et julebillede, der samler hele familien.

Du kan også tage et billede af, at din familie bager julesmåkager eller leger i sneen. Det giver nogle latterfyldte og sjove minder. Eller tag kameraet med på farten og tag billeder, mens I vælger det perfekte juletræ.

Gør dine billeder endnu mere spændende med farvekoordinering. Røde farver passer på alt fra festlig flannel til matchende pyjamasser i sofaen – hele familien kan tage del i julehyggen.

Føler du dig lidt kamerasky? Billeder med rekvisitter som slikstokke eller julepynt kan skabe sjove julebilleder til kort og gaver. Tag din pelsede ven med på scenen, og få et sødt julebillede, som alle kan nyde!  

Flere tips fra Remy, professionel fotograf.

 1. Kom ned i deres højde. Tag ikke billeder af børn ovenfra. Sæt dig ned, eller læg dig ned for at tage billeder af dem.
 2. Flyt dem væk fra forstyrrende og rodede baggrunde. Flyt dem tættere på kameraet for billeder, der ser professionelle ud.
 3. Brug enkle baggrunde. En simpel væg, et vindue eller et juletræ, der ikke er i fokus, hjælper med at opnå godt komponerede billeder.