Familievirksomheder er en vigtig del af vores fællesskab af mindre virksomheder. Vi oplever hele tiden, at mindre virksomheder slår dørene op, fordi de gerne vil fortælle historien om deres egen baggrund, og vi bliver altid inspirerede, når vi ser, at virksomheder udvikler sig fra en generation til den næste.
Vi har talt med tre virksomhedsejere i branchen for vin og spiritus, som passer ind i disse kategorier … og som bruger deres personlige rødder til at fortælle stærke brand stories, som hjælper dem med at skille sig ud fra mængden. Uanset om du har lyst til at udvikle din nuværende familievirksomhed eller starte en ny, kan du her læse deres bedste råd.
Mød ejerne



Ruby Honerkamp, Talkhouse Encore
Ruby er medstifter af Talkhouse Encore, et sortiment af cocktails på dåse inspireret af den bar på Long Island, som hendes familie har ejet gennem flere generationer.
Jacine Rutasikwa, Matugga Rum
Jacine grundlagde Matugga Rum sammen med sin mand, Paul. Deres mål var at fremstille rom fra sukkerrør til tønde i Skotland – inspireret af deres jamaicanske og ugandiske rødder.
Anja Schafer, Weingut W.J. Schafer
Anja er for nylig blevet en del af familievirksomheden – en prisvindende vingård lige udenfor Frankfurt i Tyskland. Hun er i gang med at lære virksomheden at kende og har planer om at løfte den til et helt nyt niveau.
Sæt rødder
Mange starter virksomheder på grund af deres rødder – både de kulturelle og de familiære. Måske kan du ikke finde den traditionelle persiske mad, du voksede op med, i din nye by og beslutter dig for at åbne en restaurant. Eller måske kan du bare *ikke* finde en flaske chilisauce, der er lige så god som din grantantes – så du beslutter dig for selv at lave den.
For Jacine Rutasikwa startede disse rødder med rom … en spiritus, som altid har været en central del af hendes liv. Hun fortæller, at under hendes opvækst var den et symbol på hyggelige stunder, som altid blev serveret til fester og familiesammenkomster. “Vi forsøger at skabe et brand, der handler om gode stunder med venner og familie – og om at nyde rommen, nyde livet,” tilføjer Jacine. “Og meget af det har en forbindelse til vores kulturelle baggrund, fordi det er sådan, vi gør i vores familie. Paul og jeg har begge store familier, hvor der altid er sociale sammenkomster. Vi tilfører mange familieværdier til vores virksomhed og vores kultur. Det er den slags familiekærlighed, vi tilfører vores brand.”
Hendes farfar ejede en rombar i Kingston, Jamaica, før han immigrerede til Storbritannien. Hendes morfar var tømrer. “På et tidspunkt lavede han tønder til et romdestilleri, og han høstede også sukkerrør. Det er interessant med disse relationer. Og især i forbindelse med rommens historie, fordi rom er tæt knyttet til slaveri. De oprindelige destilleriarbejdere på plantager i Caribien var slaver … så rom er virkelig en del af min historie.”
Anja Schafer begyndte at arbejde på familiens vingård, da hun var 25. Og i dag er hun ved at finde ud af, hvordan hun selv vil drive den en dag. “Jeg har ikke altid haft planer om at overtage virksomheden … det var en gradvis proces, og det er et stort ansvar. Heldigvis er vi nu i overgangsfasen, så vi har tid til at forberede os.”
Ruby Honerkamp begyndte at arbejde for sin families bar, Stephen Talkhouse, da COVID-19-pandemien ramte. “Da vi holdt lukket under pandemien, forsøgte vi at finde på måder, vi kunne videreføre traditionerne og historien bag vores bar på, særligt fordi vi var nødt til at holde lukket.” Ruby fortæller, at hun nærmest voksede op i baren, der blev grundlagt i 1970’erne … og i 2020 følte hun sig klar til at blive en del af familievirksomheden.

Find din egen vej i generationsskifte
Der er fordele og ulemper ved at arbejde sammen med dine allernærmeste – det er meget mere personligt, og du er nødt til at have tidligere generationers følelser og oplevelser med i overvejelserne. Men du har også et indbygget supportteam.
Efter at have arbejdet flere år med branding og marketing i New York følte Ruby sig klar til at blive en del af familiens virksomhed helt officielt. “Talkhouse er som en forlængelse af min far, men jeg havde faktisk ikke noget med det at gøre, fordi jeg ikke følte, at det tilhørte mig, og jeg følte ikke rigtigt, at jeg kunne tilføre nogen værdi. Mine forældre var utroligt glade for og stolte af, at jeg var i stand til at tage mine styrker og noget, der er så indlejret i min DNA, og skabe noget nyt.”
“Mine forældre har været en del af hele processen,” tilføjer Ruby. “De har helt sikkert været mine mentorer og vejledere og sørget for, at alt føltes rigtigt. De hjælper mig med ikke at blive distraheret og lave for mange ting samtidig, og de sørger for, at alt hvad vi gør er i overensstemmelse med, hvad der er behov for i forhold til baren. Jeg tror også, at det er noget helt særligt for mine forældre at se, at jeg arbejder hårdt for noget, der er en direkte forlængelse [af deres virksomhed], fordi det føles som et familieprojekt og en dynamik i evig udvikling.”
Selvom Anja har tænkt sig at foretage ændringer på Weingut Schafer, siger hun, at “der vil altid være en fra vores familie, som repræsenterer vores virksomhed, og det er også noget, som kunderne kan lide og gerne vil opleve. De vil gerne møde familien bag virksomheden … Det er helt sikkert et aspekt, som vi gerne vil afspejle i vores brand.”
I forhold til beslutningstagning er det en fælles proces for Anja og hendes forældre, som overtog vingården fra hendes bedstefar i 1995. “Jeg vil fortsat inkludere dem i fremtiden, hvis de ønsker det. Men de langsigtede beslutninger overlader de til mig. Det handler om ting, der skal ske om 20 år, så det er mit ansvar. Jeg lærer af mine forældres erfaringer,” tilføjer Anja. “De står klar til at hjælpe mig i mine overvejelser. Når jeg engang selv driver virksomheden, vil de stadig holde lidt øje med den.”
Weingut Schafers slogan er ‘Det traditionelle møder det moderne’, hvilket perfekt afspejler Anjas planer for virksomheden. “Det henviser til vores generationsskifte, som endda kan ses rent fysisk på vores produktionssteder. Der er vores gamle produktionssted her i Hochheim, en charmerende gammel bygning med en smuk gård. Men nu hvor jeg tager over og udvider virksomheden, har vi også bygget et nyt produktionssted, som er holdt helt i beton og er meget moderne at se på.”
Familiedynamik
Bortset fra den skiftende familiedynamik er Ruby taknemlig for, at hendes familie er involveret. Hun forklarer, at det at arbejde sammen med sin familie “ikke så meget er en udfordring, men mere en generationskløft i forhold til, hvordan tingene kører, og hvordan man kommunikerer. Det handler om at være tålmodig og forsøge at formulere branding … forsøge at balancere, hvad Talkhouse allerede har gjort, fordi det er old school, og hvordan vi fremtidssikrer produktet og virksomheden.”
“Jeg mener altid, at forandring er vigtig, men særligt for virksomheder. Min far har været i gang i mange år, så han kender branchen meget bedre, end jeg gør. Han har meget indsigt og mange forbindelser, som er vigtige, men der er også bare nye måder, som virksomheder drives på, særligt i den digitale tidsalder med sociale medier. Han håndterer de direkte kunder, og jeg forsøger at sprede budskabet om brandet.
Anja er enig med Ruby og siger, at hendes forældre er enormt glade for, at hun overtager forretningen … men hun indrømmer, at det kan være vanskeligt. “To generationer mødes, og vi har forskellige meninger og holdninger. Vi skal også lægge arbejde i at blive ved med at have et godt forhold til hinanden.” I forhold til at omdefinere brandet bemærker Anja, at hendes forældre er interesserede i processen, “men de ved også, at det nye brand i høj grad skal reflektere, at det er mig, der er ejeren … så de lader mig tage de fleste af beslutningerne i processen.”
Og selvom Matugga Rum stadig er i hænderne på første generation, er det stadig en familievirksomhed – Jacine ejer virksomheden sammen med sin mand, Paul. “Vi har et godt partnerskab. Vi er partnere både privat og professionelt, vi har børn sammen, vi har en virksomhed sammen. Vi arbejder rigtig godt sammen. Sådan var det ikke i begyndelsen, fordi vi er så forskellige. Jeg er kreativ, og Paul er mere optaget af det faglige. Så vi har meget forskellige tilgange, men nu smelter de ligesom sammen.” Og selvom Jacine er den kreative, indrømmer hun, at Paul har æren for deres kreative slogan: ‘Afrikansk sjæl, skotsk håndværk’.
Et nyt look
Trends ændrer sig … så selvom din familievirksomhed har haft et logo i årtier, er det måske på tide, at det bliver opdateret. Anja er i gang med at lave et nyt logo til vingården. “Jeg er nødt til at sikre mig, at logoets udseende og brandet i det hele taget stemmer overens med vingårdens tradition. Det nye logo skal ikke ligne, at det tilhører en nystartet virksomhed, men samtidig skal det afspejle mig som ung vinproducent. Ikke for moderne, ikke for abstrakt. Jeg er tredje generation, så det skal virkelig ikke se ud som om, at jeg lige har grundlagt virksomheden. Jeg skal finde et sted i midten, og det er ikke let.”
Hun går til udfordringen ved at tage noget fra det gamle logo og bruge det på en ny måde. “Mine forældre lavede faktisk det nuværende logo, da de overtog virksomheden fra min bedstefar. Så nu er det tid til et nyt logo, der repræsenter mig.”
Selvom Ruby nævner, at Talkhouse ikke har en brandidentitet, har Talkhouse Encore det helt sikkert. “Vores branding er en nyfortolkning af, hvad baren står for. Baren hedder Stephen Talkhouse, og vores cocktailsortiment hedder Talkhouse Encore, fordi baren er et spillested. Der står ‘Established in 1970’ på vores dåser, fordi det er året, hvor Talkhouse blev grundlagt … så her kan vi bruge den autenticitet, som stedet er bygget på.
“Vi har også ladet os inspirere af Talkhouse på mange måder i vores brandidentitet. Udenfor baren er der et whiteboard med sjusket håndskrift, der fortæller, hvem der spiller den aften,” forklarer Ruby. “Så vi har taget det hurtige grafiske udtryk og idéen bag. [På dåserne] er måden, som ‘Talkhouse’ er skrevet på, inspireret af håndskrift med kridt, og det skal vise mennesket bag brandet. Og så ‘Encore’ – det ligner en psykedelisk plade fra 70’erne, fordi musik er fokuspunktet for det, vi laver. Vi har hentet meget inspiration fra baren og historien og traditionerne og integreret det i vores emballage. Og så har vi skrevet vores historie bagpå dåsen.”
Der er fuldt fokus på detaljerne i brandingen af Talkhouse Encore – også i forhold til valget af skrifttype. “Der er mange forskellige vægte, og den skrifttype, vi købte til vores branding, er meget alsidig. Og det skal også på en måde signalere, at alle er velkomne hos Talkhouse. Skrifttypen vises på så mange forskellige måder, og det er det samme med mennesker. Alle er velkomne her, uanset hvem de er.”
Hun fik en masse input fra sin bror til valget af brandelementer. “Hvis jeg sagde: ‘Det her er virkelig cool’, sagde han måske: ‘Ja, men det passer ikke til Talkhouse’. Og hvis jeg sagde: ‘Jeg elsker den her farvepalet’, så sagde han: ‘Ja, den er flot, men ikke til Talkhouse’. Det er en balancegang – vi skal ikke kun være et cool brand, vi skal også holde forbindelsen til vores rødder. Men hvordan finder vi en måde at integrere begge dele på? Det er noget, som vi har været meget opmærksomme på i hele processen.”

Rødder, der skiller sig ud
En brand story er et vigtigt værktøj til markedsføring. Den fortæller noget om mennesket bag virksomheden, og det er den del, der skaber en relation til kunderne på et dybere plan. Og for disse tre virksomhedsejere er en brand story det perfekte sted at fortælle om deres historie og personlige baggrund.
Ruby siger, at Talkhouse Encores brand story er det, der gør den til noget særligt på markedet. “Konkurrencen inden for vores kategori er virkelig skrap, og vi skiller os ud, fordi vi har en forbindelse til et fysisk sted, vores historie kommer fra den virkelige verden. Vi tjener ikke bare penge på en forbrugertrend.”
Hun fortæller brandets historie på deres hjemmeside og på bagsiden af deres cocktails på dåse. “Forbrugerne kan identificere sig med historien, også selvom de aldrig har været [på Talkhouse], fordi den handler om et familieejet sted. Derfor føles det næsten som deres eget lokale stamsted.”
Anja siger, at folk forbinder deres vin med “konstant god kvalitet”. “Takket være min far,” tilføjer hun, “kender mange os særligt for god Riesling. Jeg tilfører noget nyt til [processen] ved at overveje nye druevarianter, vi kunne prøve, og hvordan vi kan give vores vin et nyt pift. Jeg har hørt fra kunder, som oplever vores gode samarbejde, hvor vi blander det moderne og det traditionelle, at de synes, det er imponerende og sætter pris på det.”
Jacine mener, at det er det unikke ved Matugga, som får dem til at skille sig ud. “Vi opdagede et hul i markedet for rom, der er tæt forbundet med vores kulturelle baggrund. Hele grunden til, at vi rigtigt kom i gang, var at jeg rejste til Uganda og Kenya og aldrig kunne finde rom. Og det syntes jeg var underligt, for der er masser af sukkerrør, og jeg forbinder sukkerrør med romproduktion, men der findes bare ingen romkultur i Uganda.”
Selvom Matuggas rom fremstilles i Storbritannien, ville Jacine og Paul gerne skabe en forbindelse til Afrika. “Det er et meget stærkt kulturelt sammenstød, fordi vi har Skotland, som er velkendt for spiritusfremstilling … så vi kan trække på stedets identitet og kraft og den kulturarv, som destillering udgør her. Og så blander vi det med vores kulturelle baggrund. Vi lader os inspirere af traditionerne for socialt samvær i Uganda og Østafrika … hvor man sidder sammen, nyder mad og drikke, gør alting langsomt og bare har det godt. [Og] vores virksomhed hedder Matugga, det er den geografiske forbindelse. Matugga er et stednavn i Uganda, og min mand, Paul, er født i Uganda. Og så er der Jamaica, som associeres med den oprindelige romkultur. Mange af vores teknikker har vi lånt fra en jamaicansk fremstillingsmetode.”
Jacine nævner, at sociale medier er en nyttig platform til fortællingen af Matuggas historie, men hun føler, at de skaber de stærkeste relationer til folk, de møder ansigt til ansigt til arrangementer som f.eks. romsmagning for grupper eller destillerirundvisninger. “De får allesammen et sæt med smagsprøver, og så vejleder Paul eller jeg dem og tilføjer historien om virksomheden og de enkelte produkter. Og jeg ved, at folk husker det på en meget meningsfuld måde. Vi får god respons, for jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om andre brands, der forbinder Skotland og Afrika. Vi har smeltet dem sammen, men på en måde, der giver mening. Og resultatet er noget meget banebrydende, tror jeg.”
Ligesom Matugga Rum tilbyder Anja vinsmagning for kunderne på vingården og til lokale markeder og arrangementer – det er en god måde at få kontakt til kunderne på og fortælle deres brand story ansigt til ansigt.
