Forventet læsetid: 6 minutter

Vi snakkede med Tristan LeBreton, kreativ direktør hos 99designs fra Vista, for at få tips til at skabe en hjemmeside, der får mest muligt ud af din onlinebutiksfacade. Læs videre for at få Tristans råd, og lær, hvordan du kan lave en side, der er funktionel, appellerende og passer til dit brand.
Måske var det den fede T-shirt, du så på en festival. Eller det smarte ordspil på den T-shirt, baristaerne har på i din lokale kaffebar. Du kan ret sikkert også designe en T-shirt, der skiller sig ud.
Uanset om du vil designe souvenir-T-shirts til en familieferie, lave en specialdesignet gave til en, du har kær, eller lave en T-shirt med logo til din lille virksomhed, skal du følge disse trin for at lave en unik beklædningsdel.
Sådan designer du T-shirts:
- Find ud af, hvorfor du vil designe denne T-shirt.
- Tænk over indhold, størrelse og position.
- Skab det rigtige udtryk.
- Vælg den perfekte skrifttype.
- Vær omhyggelig med placeringen af dit motiv.
- Skaler din grafik.
- Få farverne til at spille.
- Dobbelttjek dit design.
1. Find ud af, hvorfor du vil designe denne T-shirt.
Der er ikke noget, der hedder et universalt design – så spørg dig selv, hvad din grund til at designe en T-shirt er. Skal det være merchandise, som du sælger i din butik, eller små gaver til et jubilæum på dit gamle gymnasium? En T-shirt, som du håber på at sælge på en messe eller et marked, ser sandsynligvis anderledes ud end en, dine medarbejdere har på bag kulissen.
Når du kender dit formål, er det vigtigere at forestille sig, hvem der skal have dit nye T-shirt-design på. Skal den passe til alle aldre? Eller måske kun voksne? Er målgruppen endnu mere indsnævret (fx teenagere eller millennials)? Skal du bruge dame- herre- og unisex-T-shirts? Er der et bredere offentligt marked for dine T-shirts, eller er det bare til en udvalgt gruppe personer? Disse overvejelser kan hjælpe dig på sporet af, hvad du går efter, og hvor meget looket skal kunne tilpasse sig forskellige størrelser og stilarter.
En praktisk tilgang kan være at forestille dig, hvem du allerhelst ville have til at gå med den T-shirt, du har designet. Hvilke mærker kan den person lide? Hvad for noget tøj ville vedkommende gå i? Og lige så vigtigt: Hvad kunne vedkommende aldrig drømme om at have på?
2. Tænk over indhold, størrelse og position.
“Med en T-shirt har du en masse plads at lege på,” siger Tristan. “Brug det som en chance for at lege lidt med dit visuelle brand eller kommunikere din historie … men husk tid og kontekst. Det smukke ved noget som en T-shirt er, at det kan fange et øjeblik i tiden og danne et særligt bånd mellem dem, der har det på. Når det er sagt, så skal du kreere et design, som du vil blive glad for at se én have på om f.eks. fem år.”
Så når det er tid til at vælge et visuelt indhold til din T-shirt, skal du beslutte, om du kun vil bruge tekst, grafik eller en kombination af de to. Tekst kan dække stort set ethvert behov og kan udgøre en god T-shirt i sig selv. Et foto eller et grafisk billede kan stå alene, men også fungere godt med tekst, når det bruges klogt. “Hvis der er noget ikonisk ved din virksomhed (eller organisation) som et slogan eller en maskot, så sørg endelig for at inkorporere det i dit design,” siger Tristan. Leg lidt med forskellige elementer for at skabe noget unikt.”
Undgå dog at have for mange elementer i dit design, så T-shirten bliver for rodet og har for mange detaljer, der konkurrerer om opmærksomheden. Modtageren bør hurtigt kunne forstå T-shirtens budskab uden at skulle bruge tid på at dechifrere det.


3. Skab det rigtige udtryk.
Et udtryk kan betyde mange ting. En stor del af det er de følelsesmæssige associationer, man kan have til farver, billeder og tekst. Får T-shirten en til at se elegant eller afslappet ud? Skal den fremkalde misundelse eller nostalgi? Uanset om det er legende eller provokerende, luksuriøst eller tilgængeligt, minimalistisk eller overdrevet, så glem aldrig, at designet er en forlængelse af dit brand eller en afspejling af din personlighed. Du tager din personlige passion og smider direkte på brystet af dem, der går med din T-shirt. Det er vigtigt at forstå, hvilket budskab du sender.
Æstetik spiller en stor rolle for det samlede udtryk. “T-shirten skal både afspejle dit brand og noget, som folk har lyst til at have på,” siger Tristan. “Jo højere kvalitet æstetikken har, jo større er effekten.”
4. Vælg den perfekte skrifttype.
De to primære kategorier af skrifttyper er serif (som giver en klassisk fornemmelse og er let at læse i små størrelser) og sans serif (som er skarpere og mere moderne, især i store størrelser), men herfra har du til gengæld uanede muligheder. Det vigtigste er at være sikker på, at teksten er let at læse – nogle skrifttyper ligner håndskrift og kan virke forstyrrende på budskabet.
“Med skrifttyper er læsbarhed helt centralt, så det vigtigste, du skal overveje, når du vælger skrifttypen, er, hvor stort dit design skal være,” tilføjer Tristan. En skrifttype, der fungerer godt i et tryk i fuld størrelse på ryggen, fungerer måske ikke i et lille tryk på brystlommen og omvendt.”
Når du kigger på andre T-shirts, vil du nok bemærke, at de bedste T-shirts ofte kun bruger en eller to skrifttyper. Hvis du holder dig til én skrifttype, kan du gøre den mere interessant ved at sætte bestemte ord i kursiv eller med fed skrift eller ved at variere tekststørrelsen. Du kan også bruge to skrifttyper – måske en serif og en sans serif – for at skabe fokus og visuel variation.


5. Vær omhyggelig med placeringen af dit motiv.
Beslut, hvilken retning der passer bedst til forsiden af din T-shirt. Vertikale motiver passer bedst med T-shirtens eget “lærred”, mens horisontale billeder kan fungere, så længe der er nok hvidt på hver side (dvs. det område, hvor der hverken er grafik eller tekst). Hvor meget er nok? Standard-T-shirts er fra 45 cm (S) til 60 cm (XL) på tværs af brystet. Det er bedst at have en 12 cm hvid kant rundt om hver side af dit motiv, så din grafik skal maksimalt være 25-35 cm.
Det betyder også noget, hvor på T-shirten dit design sidder. Toppen og bunden af dit motiv bør være i omegnen af fem centimeter hhv. over og under brystet. Medmindre du vil lave en T-shirt med grafik overalt, bør du undgå tekst og billeder, der hænger i midtersektionen. Er du usikker på, hvor du skal placere dit motiv? Tag en fotokopi af dit billede og flyt den rundt på en øve-T-shirt. (Hvis du skal lave forskellige størrelser, gør du det for hver størrelse.)
Tip fra VistaPrint
Skal du designe T-shirts til din virksomhed? En T-shirt er et godt sted at vise dit logo … men ifølge Tristan skal du ikke bare smække det på forsiden af blusen. “Leg lidt med dit visuelle brand og med at formidle din historie. De bedste T-shirts, der er lavet af virksomheder, ser ud som kunstværker frem for noget, der er skabt bare for at eksponere et brand.” Så indarbejd dit logo i det overordnede T-shirt-design, eller hold det subtilt, og sæt det på venstre side af brystet eller hen over ryggen.
6. Skaler din grafik.
For kunst gælder mange af de samme visuelle regler, men du bør også overveje, hvordan billeder arter dig, når de bliver skaleret. Grafik og billeder påvirkes begge af filstørrelse og særligt pixeltæthed. Hvis du gemmer et billede fra nettet, er det sandsynligvis 72 dpi (dots per inch) – og det er for småt til at kunne skaleres op til tryk på en god måde. Gå efter mindst 200 dpi og gerne over 300, hvis muligt. Gem det som en PDF-, AI-, PSD-, JPEG- eller PNG-filtype, når du er klar til at uploade det.
Tip fra VistaPrint
Hvis du vil vide, hvordan et logo eller en illustration ser ud, når den forstørres op på en T-shirt, kan du printe billedfilen ud og bruge en fotokopimaskine til at forstørre billedet, så det er lige så stort, som det bliver på T-shirten.
7. Få farverne til at spille.
Når du skal vælge farver, handler det ikke om dine favoritter. De farver, du skal vælge, skal være synlige på det stof, du vælger. Brug komplementærfarver. Det betyder, at de skaber kontrast til hinanden. Hvis du gerne vil have mest mulig kontrast, bliver det naturligvis ikke mere iøjnefaldende end hvidt på sort (og omvendt). Som en generel regel fungerer lyse farver på en mørk baggrund godt for læsbarheden. Det fedeste logodesign vil trods alt forsvinde, hvis du sætter marineblåt på sort.


8. Dobbelttjek filformat, størrelse og farver, inden du trykker.
Når du er tilfreds, er det tid til at trykke. Hvis du planlægger at bestille et stort parti T-shirts, kan du overveje at starte med at bestille én bare for at være sikker på, at du er glad for dit design. Gå den igennem, når den ankommer, og foretag eventuelt justeringer – måske skal skriften på T-shirten være lidt større, eller måske vil du flytte lidt rundt på noget af indholdet.
Det behøver ikke være svært at designe en T-shirt. Hvis du ved, hvad din T-shirt skal kunne, behøver du bare indregne disse praktiske overvejelser – så kan du oversætte din vision til en virkelighed, man kan have på. Bare vent, til du første gang ser dit design “i virkeligheden.” Om det så er bag kassen i den nye donutshop, i forreste række til en udsolgt koncert, på et billede fra en familiefest … hvor end du ser din kreation, giver det en stor tilfredsstillelse at vide, at der er dit eget værk.