Forventet læsetid: 6 minutter

Vi talte med Tristan LeBreton, der er kreativ direktør hos 99designs fra Vista, om tips til at skabe en stilguide til sit brand. Læs videre for at se Tristans råd, og find ud af, hvorfor din mindre virksomhed har brug for en stilguide.
Efterhånden som din lille virksomhed vokser sig større, vokser også mulighederne for folk til at opdage dig for første gang. Alle oplevelser, som folk har med din virksomhed, bør være konsekvente, fra at modtage dit visitkort til en event til at besøge din hjemmeside for at få flere oplysninger.
Dit brand er ikke kun et logo og en farvepalette – det er hele oplevelsen, som folk forventer fra din virksomhed, og de ord, de bruger, når de anbefaler dig til andre. En vigtig del af at være konsekvent er at skabe en stilguide til sit brand.
Ifølge Tristan LeBreton, kreativ direktør hos 99designs fra Vista, er en stilguide et visuelt dokument, der udstikker rammerne for, hvordan din virksomhed ser ud og taler til omverdenen. ”Den indeholder hjertet og sjælen ved dit brand – din mission, vision og dine værdier – og præsenterer dem som et visuelt referenceværktøj for din virksomhed.”
Stilguiden til dit brand sikrer, at din indsats på området for trykt og digital markedsføring er koordineret og repræsenterer din virksomhed på en korrekt og professionel måde. Detaljerede retningslinjer for brandet kan også hjælpe dig med at vise nye medarbejdere, hvordan man taler om virksomheden og virksomhedens produkter og tjenester.
Tristan fortæller, at en typisk stilguide for et brand bør indeholde en sammenfattet udgave af dit brands historie, variationer af logoet og den bedste anvendelse, en farvepalette og måden man kommunikerer på samt foretrukken typografi. ”Det er et stærkt værktøj for en mindre virksomhed, eftersom den ikke blot former den overliggende brandidentitet, men også hjælper med at fastholde konsekvens i hvordan den bruges, hvilket får dig til at fremstå som en troværdig og pålidelig virksomhed. Der er en grund til, at nogle mennesker kalder den for ’brandets bibel.’”
Her gennemgår vi alt det, som du har brug for til at skabe en stilguide til din mindre virksomheds brand.
1. Begynd med ”hvorfor.”
Tristan bemærker, at inden man overhovedet begynder at skabe en stilguide, er man nødt til at kende sit brand ud og ind. ”Det gælder din mission, vision, kerneværdier, brandpersonlighed og dine kundemålgrupper. Din brandidentitet fungerer ganske enkelt ved at kommunikere disse elementer til omverdenen gennem design … så det er vigtigt at have dem på plads først.”
En god måde at starte din stilguide på er med dit brands erklærede mission og vision eller med en handlingsorienteret erklæring om, hvordan virksomheden tjener kunderne. Vi kan godt lide at lægge ud med en missionserklæring, for den etablerer straks, hvilken type kunder du prøver at nå, fastlægger tonen for, hvordan du præsenterer brandet, og deler, hvad du står for.
Ud over at definere, hvad I gør, deler dit brands mission også formålet med arbejdet og den effekt, du gerne vil have på verden omkring dig. Den oplyser, hvad du gør for andre, og den tilgang du tager, når du sigter mod at ramme de mål, du har fastsat for dig selv og din virksomhed.
Tip fra VistaPrint
Er det svært at komme i gang? Tristan anbefaler at indhente referencer og inspiration fra eksisterende brands. ”Hvad kan du lide ved deres designvalg? Hvis du er meget specifik i dine noter – helt ned til hvad du mener om deres skrifttype eller brandets kommunikationsmåde – hjælper det dig med at opbygge et detaljeret billede af, hvad du kan lide og ikke lide.”
2. Klarlæg, hvad der gør dig unik.
Da du skrev din missionserklæring, har du måske identificeret din unikke konkurrencefordel. Den kommunikerer, hvordan din virksomhed adskiller sig fra konkurrenterne og er endnu en brik i dit brand-puslespil, som skal have en plads i din stilguide.
Din unikke konkurrencefordel taler direkte til din målgruppe – på deres sprog, om deres problemer, overbevisning eller bekymringer. Så indarbejdning af din unikke konkurrencefordel på en konsekvent måde på tværs af tryksager og digitale medier betyder, at du opbygger troværdighed og fæstner dit brand i målgruppens hukommelse. Branding handler om genkendelse, og din unikke konkurrencefordel spiller en stor rolle i at overbevise folk om, hvorfor de skal vælge dig i stedet for konkurrenterne.
Selvom dit brands mission, værdier og unikke konkurrencefordel ikke nødvendigvis er fysiske markedsføringsmidler, så er de kernen i enhver kontakt med din virksomhed. De bestemmer tonen, æstetikken, kanalen og platformen, og derfor er de nødvendige i enhver omfattende stilguide til et brand.
3. Definer, hvordan dit logo må bruges.

Dit logo er den visuelle repræsentation af din virksomhed og gør det nemt for folk at genkende dit brand. Det er en god idé at inkludere dit logo i stilguiden for brandet sammen med en forklaring på, hvad det repræsenterer. Eftersom en stilguide skal være en oplysende ressource og et opslagsværk for interne og eksterne partnere, er det altid en hjælp med forklaringer.
Ud over skal stilguiden for dit brand vise godkendte og forbudte anvendelseseksempler med dit logo. Du kan have så mange variationer af dit logo i stilguiden, som du har lyst til, men sørg for, at de alle bliver knytte til et bestemt anvendelsesområde. Dette skal dække alle situationer, så du kan være så fast eller afslappet, som du synes. Ved f.eks. at angive specifikationer for logoets faste størrelsesforhold, farvekombinationer og sort/hvid vil det hjælpe med til at være konsekvent på tværs af alle markedsføringsmaterialer.
Tristan siger, at ”konsekvens trods alt er en af de vigtigste faktorer, når man skal skabe en stærk brandidentitet, som kunderne genkender, føler en forbindelse til og, vigtigst af alt, stoler på. Hvis dit brand ser anderledes ud på din hjemmeside, end det gør på dine konti på sociale medier, kan det forvirre kunderne. En stilguide til dit brand giver dig en kilde til sandheden for, hvordan dit brand skal se ud, uanset hvor du bruger det.”
4. Specificer din farvepalette.

Bortset fra dit logo skal du definere en til tre farver i din farvepalette. Tilføj disse farver i din stilguide, inklusive farvernes navne, CMYK-farvevælger og hex-koder (HTML-udgaven af farvenavnene).
Ligesom med logoet er det vigtigt at bruge de samme farver på tværs af dine markedsføringsmaterialer, skilte, hjemmeside og konti på sociale medier – dette hjælper dig med at opbygge et respekteret og genkendeligt brand. Når dine godkendte farver og anden relevant information findes i stilguiden, er der mindre risiko for at lave fejl.
Det tager tid at finde den rette sammensætning af farver, og du skal sørge for at lave research på tankeforbindelser i forhold til farverne under processen. Når du har udvalgt dem, skal du bruge stilguiden som hjemsted for farvepaletten. Du sparer tid i det lange løb ved at have dine specifikke farver på ét sted, og dit brands tilstedeværelse online og offline bliver sammenhængende.
Tip fra VistaPrint
Når man sammensætter en stilguide, anbefaler Tristan, at man gør sig det klart, hvordan guiden skal bruges fremover. ”Skal tekstforfattere bruge den til at forstå tonen fra dit brand? Har man brug for HEX-farvekoder til hjemmesiden eller CMYK-farver til tryksager? Tænk også på, hvem der skal bruge stilguiden – er det kun dig eller også en medarbejder eller en freelancer – da dette kan påvirke, hvordan den laves, og hvad den indeholder.”
5. Vælg skrifttyper.

Ligesom med dine brand-farver er du nødt til at bruge det samme udvalg af skrifttyper til at opbygge et troværdigt og konsekvent brand. Da du designede dit visitkort eller fremstillede din første flyer, valgte du sikkert en eller to skrifttyper, som du syntes passede til dit brand. Du kan betragte disse som det godkendte sæt af skrifttyper. Skriv navnene på disse skrifttyper og deres foretrukne størrelse ind i din stilguide sammen med eksempler på anvendelsen.
6. Vælg passende billeder.

Udvælgelse af et sæt godkendte billeder (helst originale billeder) og temaer, der passer med dit brand, er en effektiv måde at kommunikere, hvad din virksomhed laver. Opridsning af passende niche-områder hjælper også med at guide fremtidige billedvalg og sikring af konsekvensen. I Nomad-eksemplet herover, kan du se den æstetik, de forsøgte at fremdrive, og det er tydeligt, hvilken type billeder, der fungerer for dit brand. Dette er formålet med dit billedudvalg. Det er ikke nødvendigt med hundredvis af billeder. Der skal blot være et par stykker til at fremhæve dit brands forskellige fokusområder og værdier.
Dine inspirationssider er nyttige, da de giver dig et hurtige inputs til, hvad der afspejler brandets visuelle identitet. Disse oplysninger er brugbare, når du skal briefe en tekstforfatter eller en designer om din brandstil eller en nyansat medarbejder.
7. Definér din stemme.
Det betyder noget, hvordan du taler til kunderne … så sørg for, at du har defineret dit brands stemme. Du hører måske udtryk som ”stemme” og ”tone” brugt rundt omkring, men der er forskel på de to. Dit brand har hele tiden den samme stemme, men tonen varierer mellem samtalerne.
Stemmen er et brands personlighed, og den beskrives som regel med tillægsord. Stemmen får dig til at skrive mere konsekvent.
Tonen er den følelsesmæssige kvalitet ved stemmen. Det handler om, hvordan et brand ”taler” på lidt forskellige måder afhængigt af målgruppen, omstændighederne eller emnet.
Selvom din virksomheds stemme ikke er noget fysisk – som et logo – så er den stadig en integreret del af din brandidentitet. Dit brands stemme bør lyde ens på tværs af alle berøringspunkter med din virksomhed, fra flyers til din Facebook-side.
Giv så meget vejledning som muligt, så stemmen lyder ens, uanset hvem der skriver på vegne af virksomheden, og uanset hvor folk støder på dig.
8. Opstil regler for skrivestil.
KUN STORE BOGSTAVER eller almindelige sætninger?
Måden, du skriver på, har indflydelse på tonen i dit budskab. Sprog er fleksible, og der findes mange måder at kommunikere de samme ord i en meddelelse. Ved at opstille regler for skrivestilen kan du opretholde konsekvens i alle dine skrevne materialer.
Se på denne meddelelse:
Kontakt os, og få et tilbud
KONTAKT OS, OG FÅ ET TILBUD
De føles forskellige, ikke?
Versionen med versaler (eller store bogstaver) ser meget mere alvorlig ud. Det ser næsten ud, som om man råber. Det første eksempel bruger almindeligt sætningsformat og har intet punktum til sidst. Det får meddelelsen til at virke mere konverserende og mindre som en ordre.
Husk dog, at der findes omstændigheder, hvor det er passende at bruge versaler – det kan være i dit firmanavn, hvis du ønsker at udstråle energi og gåpåmod, eller i en flyer, hvor du prøver at skabe begejstring for noget.
9. Del din stilguide.
Når du har skabt din stilguide, skal du tænke over, hvordan du vil dele den. Skal det være et delt dokument, som dine medarbejdere kan redigere i? Skal den skrives ud og hænges op på kontoret? Er det nødvendigt at beskytte den med en adgangskode? Et gratis værktøj, du kan bruge til at gemme og dele din stilguide, er Google Slides. Denne platform er glimrende til at skabe en levende guide til dit brand, hvilket betyder, at du kan opdatere den regelmæssigt og dele den via e-mail. Det velkendte workflow, der muliggør samarbejde, gør det nemt at opnå flotte resultater.