Forandring kræver tilpasning: Server noget nyt med foodtruck-inspireret takeaway

Forventet læsetid: 7 minutter

COVID-19-pandemien stak en kæp i hjulet på næsten alles planer. Virksomhedsejere blev tvunget til at ændre deres drift og tilbud, klare totale nedlukninger og tilpasse sig forandringer med kort tids varsel. En af disse virksomhedsejere er Pau Fernández, som ejer Somewhere Café, der er en trio af caféer i Barcelona.

Heldigvis er forandring ikke nyt for Pau. Da han åbnede caféens første placering, sagde han farvel til en årtier lang bankkarriere. Og da den første nedlukning på grund af COVID-19 kom, var han hurtig til at finde en løsning, der sikrede en fortsat indtjening. Vi talte med Pau for at få mere at vide om hans baggrund, hans inspiration til Somewhere Café, og hvordan han tilpassede sin virksomhed med et foodtruck-inspireret pop-op-sted.

Sådan forvandles kaffe til en karrierevej

Efter at have arbejdet i bankverdenen i 16 år fik en kaffesmagning i en weekend Pau til at skifte karriere. “Specialkaffe var kun lige ved at blive moderne,” sagde han. “Og jeg var vild med produktet. Jeg har villet forlade bankfaget i årevis, men jeg ville være sikker på, at jeg kunne forsørge mig selv.”

Han så en mulighed for at bringe noget nyt til sit kvarter i Barcelona og var begejstret for skiftet til en mere kreativ karrierevej. “Jeg indså, at idéen med specialkaffe ikke var udviklet i Spanien endnu, så jeg tog på en rejse med min kone. Vi tog til Berlin, London og København for at besøge caféer med specialkaffe,” forklarer Pau. “Ordsproget, ‘Det er bedre at være den første en at være den bedste’ blev vores motto. Vi indså, at dette koncept endnu ikke fandtes i San Cugat … så derfor etablerede jeg Somewhere Café i 2013. Jeg gav den navnet, fordi den for mig definerer idéen med at finde noget nyt, når man rejser i udlandet, og komme hjem og opdage, at det ikke findes der.”

I hans tid i banken havde Pau arbejdet med kunder i restaurationsbranchen – så han følte sig overbevist om, at han vidste, hvad han havde brug for økonomisk for at starte en virksomhed. “Jeg havde en kollega i banken, hvis mand var professionel kok. Vi besluttede os for at fokusere den nye virksomhed på brunch. I begyndelsen tog han sig af maden, og jeg tog mig af det administrative.”

Pau sagde, at han var mere begejstret end bange, da han først startede Somewhere Café. “Jeg kan huske, at jeg var mere nervøs, end jeg var bange, fordi jeg virkelig ønskede at vokse hurtigt og åbne flere steder.” Og takket være sin indsats kunne Pau åbne tre steder i løbet af de første fem år.

Når Pau tænker over at være ejer af en lille virksomhed nu, er han taknemmelig for, at han kan lave noget, han holder af … og være sin egen chef. “Det er sandt, at sidste år var meget hårdt, men ligesom jeg accepterer, at vi var nødt til at lave ændringer, accepterer jeg også, at jeg er en person, der har brug for disse ændringer. Jeg har brug for nye udfordringer. Det er en fordel at have min egen virksomhed, fordi jeg kan ændre ting og overraske folk og undgå ensformighed.”

At gøre et stærkt indtryk

Da Pau åbnede caféen, uddelte han kuponer til gratis kaffe til alle, der passerede – eftersom butiksfacaden var så lille, syntes han ikke, at den var synlig nok. “Nu har jeg opdaget, at bannere, blomster og lys virkelig tiltrækker folk, der går forbi.”

Når kunderne er lokket indenfor, finder de en helt særlig atmosfære inde i selve caféen. “Hos Somewhere Café definerer vi os selv gennem kvalitetsråvarer, og vi gør meget ud af det – det indrømmer jeg gerne – og vigtigst af alt behandler vi kunderne godt,” siger Pau. “Jeg fortæller altid min historie, så konceptet for Somewhere Café står klart for dem: Det er ligesom din bedste vens hus, når de kommer hjem fra en rejse.”

Du bliver budt velkommen med et smil, de har medbragt en souvenir fra rejsen, og du kommer helt sikkert til at hygge dig så meget, at du vender tilbage.

Brygger på noget andet

Under den første COVID-19-nedlukning blev Pau kreativ. Da han ikke kunne servere for folk inde i caféen, gjorde han det til sin mission at gøre takeaway så underholdende som muligt. Så han lavede caféens facade om til at ligne en foodtruck. “Jeg tror virkelig, at noget af det vigtigste, man kan gøre nu om dage, er at tilpasse sig.”

I en trist og usikker tid ønskede Pau at tilbyde noget, der var sjovt og attraktivt helt fra starten. “Vi havde haft foodtruck førhen, og pludselig slog det mig, at jeg ville opstille en foodtruck, men den skulle være foran min café.” Ved hjælp af et par brædder, nogle farvestrålende bannere og masser af blomster skabte Pau en ny facade til Somewhere Café på kun 48 timer. Hans første idé var at sælge crepes fra den foodtruck-lignende facade, og da det blev sommer, skiftede han til is. (Det eneste, han skulle gøre, var at udskifte banneret!)

Pau fik positive tilbagemeldinger fra folk i området og hans medarbejdere … og forretningen blomstrede. “Dengan, da det hele så så sort ud, ønskede vi, at folk kom hen til deres lokale café og fik et smil. Feedback fra kunderne var fantastisk. Jeg er aldrig blevet takket så meget, som jeg blev dengang. Jeg får gåsehud af at tænke på det,” husker Pau. “Og rent talmæssigt klarede vi os fint, situationen taget i betragtning. Der var mange mennesker, der sagde til os, at vi skulle beholde det sådan altid.”

Til sine kunders tilfredshed planlægger Pau at fortsætte sin foodtruck-pop-op. “Til vinter overvejer vi at sælge varm chokolade med churros, crepes og vafler. Og om sommeren er det is og slushies.” Da han ønsker at fastholde kundernes interesse og begejstrede over caféen, planlægger Pau at ændre vinduets udseende fra den ene pop-op til den næste.

Paus uundværlige i markedsføringen

Da Pau slog dørene op til den første Somewhere Café i 2013, var visitkort det første, han købte til at markedsføre caféen med. “Derefter kom plakaterne, T-shirts til medarbejderne og bonuskort. I starten havde vi ikke menukort, dem laver vi også nu.” Han beskæftiger sine egne børn med at ophænge menukort rundt omkring i området, og han lægger dem også i takeaway-poserne som en påmindelse. “Vi vil gerne have, at kunderne husker os og kommer tilbage.”

Pau bruger også etiketter og klistermærker til at promovere caféen. “Vi sætter dem på papirposer og madpapir, så kunderne kan se, at vi selv har lavet maden. Nej, det er bare en joke!”

Somewhere Café sælger brandede reklameartikler, herunder krus, T-shirts og muleposer. “Jeg besluttede at bestille muleposer, for jeg så, at folk kom og købte kager og tog dem med, og det virkede som en god idé, så de kunne tage dem med hjem. Og hvis en kunde har fødselsdag, giver vi dem altid en pose. Jeg tror, at når man modtager sådan en gave fra sit yndlingssted, skaber det en god forbindelse … og hvis stedet virker cool, vil folk betale for at iklæde sig dit brand.”

Da han opstillede det foodtruck-inspirerede vindue, brugte han bannere til at give pop-op-stedet et gammeldags udseende. “Det var derfor, jeg brugte rød og sort, for det er farver, man forbinder med gadesælgere.” Pau besluttede at bruge bannere, fordi han mente, at det var en omkostningseffektiv måde at skabe en iøjnefaldende oplevelse på. “De er alsidige. Man kan flytte dem og bruge dem udendørs og til mange forskellige ting. De er et meget nemt og virkningsfuldt værktøj.”

Plakater er et andet markedsføringsværktøj, som Pau bruger meget på Somewhere Café, både inde og ude. “Jeg bruger plakater til sæsonbetingede tilbud, så folk hurtigt kan se oplysningerne. F.eks. hvis jeg introducerer nye drikkevarer eller en ny ret, er en plakat en god visuel støtte.”

Uundværlige råd

“Det, der virkelig tiltrækker kunder, er, når eksisterende kunder fortæller om det til andre mennesker. Det skaber et netværk af kunder.”