Du vil starte en virksomhed… tillykke! Det er et spændende eventyr, der tilfredsstiller og udfordrer dig på en fantastisk måde. Du ved ikke, hvor du skal starte, når du åbner din virksomhed – men bare rolig. Du er kommet til det helt rigtige sted.
Vi har lavet en tjekliste i 22 punkter med vigtige ting, du kan eller bør gøre, når du starter en virksomhed op. Her får du alt, hvad du skal bruge til at føre din virksomhedsidé ud i virkeligheden. Her gennemgår vi alle forudsætninger, legaliteter, logistik og støtteelementer, du skal bruge til din virksomhed. Vi har kogt det ned til 22 lette trin.
Tjekliste til opstart af lille virksomhed
- Få en idé.
- Test sandsynligheden.
- Identificer dit marked.
- Vælg et virksomhedsnavn.
- Design et logo.
- Anslå dine udgifter.
- Lav en virksomhedsplan.
- Læg et budget.
- Registrer dit virksomhedsnavn.
- Indhent tilladelser og licenser.
- Få styr på finanserne.
- Tegn forsikring.
- Lav en hjemmeside.
- Lav en firma-mailadresse.
- Bestil markedsføringsmaterialer.
- Netværk.
- Slå dørene til virksomheden op.
- Hav en fremragende kundeservice.
- Find en mentor.
- Udnyt gratis ressourcer.
- Bed om hjælp.
- Mind dig selv om, hvorfor du gør det.
Inden du går i gang…
Inden du gør noget, er der lige et par forudsætninger for at starte en virksomhed op. Sørg for at have styr på disse syv elementer, så du effektivt kan søsætte din virksomhedsidé.
- Få en idé. I forretningsverdenen er idéen alt. Du starter sikkert din virksomhed op, fordi du så et behov, som ikke blev dækket af det nuværende markedsudbud, eller fordi du så en mulighed for at gøre noget bedre end dine konkurrenter. Eller måske blev du bare pludseligt inspireret. Uanset hvad, så sørg for at gøre idéen konkret og skrive den ned. Så er din virksomhed på vej til at blive dannet.
- Test sandsynligheden. Vi ved alle, at det er vigtigt at teste alle idéer, også de gode. Bed venner og familie om feedback, eller mød en virksomhedskonsulent og hør, om du har fat i en realistisk model. Overvej, om din virksomhedsidé er bæredygtig, hvor mange konkurrenter du vil have på markedet, og hvorvidt du har de rette værktøjer og evner til at føre idéen ud i livet.
- Identificer dit marked. Lav køberprofiler, der beskriver specifikke demografier, præferencer og købestile, så din målgruppe bliver indsnævret. I begyndelsen er det mest langtidsholdbart at være markedsfokuseret. Du vil fokusere tekster og brandkommunikation på målkunden, så det er vigtigt at have en komplet profil.
- Vælg et virksomhedsnavn. Når du har fået en idé, har du sikkert også et foreløbigt virksomhedsnavn i tankerne. Men inden du går videre, bør du lægge dig fast på et navn. Du skal bruge navnet til al vigtig dokumentation og i dine præsentationer for investorer. Overvej, hvad der får din virksomhed til at skille sig ud fra konkurrenterne, og hvordan du på en smart og ligetil måde kan kommunikere det i virksomhedens navn.
TIP FRA VISTAPRINT
Dette smarte elektroniske søgesystem kan hjælpe dig med at vælge et navn til din lille virksomhed, der ikke allerede er taget.
- Design et logo. Et logo er vigtigt for enhver virksomhed. Det er en visuel repræsentation af virksomhedens brandværdi og -identitet, og det kommer på alle dine markedsføringsmaterialer i årevis. I sidste ende er målet, at kunderne kan identificere din virksomhed, så snart de ser dit logo! Hvis du har brug for hjælp til at designe et logo, gør 99designs fra Vistaprint det let at arbejde sammen med kreative eksperter fra hele verden om at opbygge dit brand.
- Anslå dine udgifter. Regn ud, hvad det vil koste at søsætte din virksomhed. Skriv alt, så du ikke bliver overrasket senere. Tal med en ekspert, hvis du er i tvivl om detaljerne. Har du brug for finansiering? Butiksplads? Specialudstyr? Flere medarbejdere? Hjælp til branding? Markedsføringsmaterialer? Listen er lang. Få overblik over dine udgifter for mindst det første år, så du kan prioritere i dine løbende udgifter og beslutninger, når virksomheden er oppe at køre.
- Lav en virksomhedsplan. De foregående trin danner grundlag for din virksomhedsplan, hvor du formaliserer din idé og skitserer de strategier og taktikker, du vil bruge til at lancere din virksomhed. I din plan skal du inkludere alt fra din virksomheds koncept til dine teknologiske behov og opsætningen af din arbejdsplads – vær så detaljeret som muligt. Ideelt set bør der stå detaljerede oplysninger for år et, tre og fem, så du kan vise din vækst og dine langsigtede mål i dokumentet. Hvis du får lavet en virksomhedsplan, som er god og brugbar, og som du kan handle på, vil du takke dig selv senere.
TIP FRA VISTAPRINT
The U.S. Small Business Administration har en gratis virksomhedsplan-ressource, som kan hjælpe dig med at lave en udtømmende virksomhedsplan i dit eget tempo.
- Læg et budget. Et budget er et naturligt resultat af en virksomhedsplan, så du bør være kommet langt med dette trin, når du har lagt en plan. Gennemgå dit budget, så du sikrer dig, at der er styr på alle de små detaljer, og at du har splittet budgettet op i tidslinjer på 6, 12 og 24 måneder. At planlægge to år frem hjælper dig og virksomheden med at holde fokus. I dit budget gennemgår du, hvor de store udgifter er allokeret (eksempelvis kontorleje), og identificer dine muligheder for at være mere kreativ med dine midler. Måske skal du kigge efter gratis ressourcer eller lave byttehandler med andre små virksomheder.
Overhold gældende lovgivning.
Nu, hvor din virksomhedsidé er udtænkt og nedskrevet, er det tid til at gøre den officiel. Gennemgå disse fire trin for at undgå juridiske forsinkelser eller problemer på vejen.
- Registrer dit virksomhedsnavn. Beskyt dit virksomhedsnavn ved at registrere det i CVR-registeret. Så kan du officielt “drive forretning” som dit valgte virksomhedsnavn. Det er påkrævet, når du opstarter en virksomhed.
- Indhent tilladelser og licenser. Tilladelser og licenser varierer fra sted til sted. Det er vigtigt at sikre dig, at du overholder gældende lovgivning. Inden du slår dørene op skal du sørge for at overholde kravene. Læs mere her.
- Få styr på finanserne. Det er tid til at få styr på finanserne. Opret en firmakonto, hold styr på dine udgifter, og lav en liste over kunder og leverandører. Hvis du er nybegynder inden for feltet, er det en god idé at alliere dig med en revisor, så der kommer styr på det hele, og din virksomhed så vidt muligt undgår uforudsete skatter og afgifter.
- Tegn forsikring. Din virksomhed vil ofte være en udvidelse af dig selv og kan måske føles som dit lille barn. Hvad gør man ofte, når man får et barn? Man tegner en børneforsikring eller opretter en børneopsparing. På den måde kan man sikre dem bedre. Det samme gælder for en virksomhed.
Gør det ægte.
For at få gang i virksomheden er der er et par ting, du skal bruge for at gøre det ‘ægte’ for potentielle købere. Indarbejd denne tjekliste på fem punkter for at give din virksomhed den tilstedeværelse og troværdighed, den fortjener.
- Lav en hjemmeside. I dagens Danmark er en hjemmeside et must for enhver virksomhed. Det er ofte sådan, folk opdager nye virksomheder og bekræfter deres autenticitet. Lav en professionelt designet hjemmeside, der afspejler din virksomheds værdier og produkter og kommunikerer dit brand til potentielle købere.
TIP FRA VISTAPRINT
Er du betænkelig ved at lave din egen hjemmeside? Prøv vores hjemmesidebygger, som er let at bruge og beregnet til små virksomheder. Or, let us build it for you!
- Lav en firma-mailadresse. En firmamailadresse er vigtig, hvis du vil fremstå troværdigt. Det kan virke uprofessionelt eller uformelt at bruge din Gmail-konto. Opret i stedet to firmamailkonti: en til dig selv, og en til generelle forespørgsler eller kundeservicebeskeder, der går gennem din hjemmeside. På den måde kan du hurtigt danne dig overblik over og prioritere i al korrespondance.
TIP FRA VISTAPRINT
Du skal ikke være bange for at blive social. Skab forventninger til din kommende virksomhed med iøjnefaldende opslag på Facebook, Instagram, LinkedIn og andet – kom i gang med voresSociale designstudie.
- Bestil markedsføringsmaterialer. Du bør ikke undervurdere vigtigheden af traditionelle trykte markedsføringsmaterialer. Visitkort, postkort, brochurer og flyers er gode materialer, der kan bruges på mange måder. Tænk visitkort, der bruges som belønningskort, eller postkort med en personlig besked, der pakkes med dine forsendelser. Design disse materialer med dine firmafarver og dit logo, og husk at skrive alle de relevante oplysninger om virksomheden. (Fx dine åbningstider og kontaktoplysninger!)
- Netværk. Udnyt alle muligheder for at netværke og sprede budskabet om din virksomhed. Deltag i lokale events (eller vær med som sponsor), tal med mennesker i køen, mens du venter på din kaffe, ryk ind i et kontorfællesskab, eller vend tilbage til gamle kontakter, som måske kunne være interesseret i dit nye projekt. Netværk og forbindelser er det halve arbejde, når du skal få gang i en ny virksomhed.
- Slå dørene til virksomheden op. Når du har lagt et fundament til virksomheden, bestilt dine markedsføringsmaterialer og udbredt kendskabet til din virksomhed, er det tid til at slå dørene op (digitalt eller fysisk). Skab begejstring om din åbning med en særlig begivenhed eller et tidsbegrænset tilbud.
- Hav en fremragende kundeservice. Kunder forventer et højt kundeserviceniveau, når de køber hos små virksomheder, så en fremragende service bør være af højeste prioritet. At skabe loyale kunder og mindeværdige kundeoplevelser hjælper til at gøre din virksomhed langtidsholdbar, så brug tiden, kræfterne og fokusset på din kundeservicetilgang.
Identificer dit støttesystem.
Små virksomheder består ofte af et enkelt menneske… det kan godt blive lidt ensomt. Etabler et støttesystem, der holder dig motiveret igennem udfordringerne og hjælper dig med at nå dine mål.
- Find en mentor. Det er lettere sagt end gjort, men det er undervurderet at have en mentor for en lille virksomhed. En upartisk tredjepart, der kan se tingene nøgternt og udefra, når du kæmper med svære beslutninger. Kig mod nogen, der har erhvervserfaring, er troværdig, og hvis mening du lytter til – måske en tidligere chef, kollega eller lærer.
- Udnyt gratis ressourcer. Budgetterne i små virksomheder er generelt ikke så store, så udnyt alle de gratis ressourcer, du kan. Sociale medier er fremragende til at markedsføre din virksomhed på helt gratis. På mange sociale platforme kan du finde statistikker og insigter, så du bedre kan evaluere dit afkast og indsnævre din målgruppe. Dropbox er en skytjeneste til din virksomhed, så du kan arbejde alle steder fra – fx på dit lokale bibliotek, i et kontorfællesskab eller på en café. Brug også platforme som LinkedIn, Clubhouse og Twitter til at holde dig opdateret på de seneste tendenser inden for din branche.
- Bed om hjælp. Selvom du er eneejer, kan dit netværk stadig godt hjælpe dig. Hvis en gammel kollega har en ekspertviden om et bestemt emne, så spørg vedkommende til råds. Er din bedste ven et geni til strategisk planlægning? Gør brug af de evner, når du laver din virksomhedsplan. Læser naboens datter til revisor? Lad hende prøve at afstemme dit regnskab. Vi gætter på, at dit tætte netværk hellere end gerne vil hjælpe dig, hvis du spørger. Tænk over, hvordan du kan bruge de evner, du omgiver dig med, så du får de bedste resultater uden at brænde ud.
- Mind dig selv om, hvorfor du gør det. Det er let at miste synet for din drøm, når du starter ny virksomhed. Brug et par minutter hver dag på af reflektere over, *hvorfor* du valgte af følge din passion. Det vil grundfæste din motivation og give dig en følelse af mening i de svære tider. Det er en lang proces at starte en virksomhed op… prøv at nyde den! At se din virksomhed vokse og få succes er den ultimative belønning.